Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Resurse

Publicații realizate în cadrul proiectului

 

Solicitați publicațiile la adresa  publicatii (at) cries(.)ro.

Modele de bună practică în domeniul incluziunii sociale. Broșură de informare privind rezultatele proiectului

Proiectul Modele de bună practică în domeniul incluziunii sociale a fost implementat de către Asociația CRIES -Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (www.cries.ro) în parteneriat cu Platforma Europeană IRIS (www.iris-network.eu), Institutul Intercultural Timișoara (www.intercultural.ro), Asociația Serviciul APEL (www.apelngo.ro) și Asociația Integra România (www.integraromania.ro).

Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin POSDRU și s-a derulat în perioada iulie 2010 – iunie 2013 în 5 regiuni de dezvoltare: Vest, Nord-Vest, Centru, București-Ilfov și Nord-Est.

Proiectul nostru a demonstrat modul complex în care economia socială poate contribui la promovarea incluziunii sociale și dezvoltarea unei societăți echitabile, inclusiv prin democratizarea economiei. În acest sens, am avut în vedere identificarea și promovarea unor inițiative din domeniul economiei sociale și solidare cu potențial de generare de locuri de muncă sustenabile, precum și de dezvoltare a coeziunii sociale la nivelul comunităților locale.

Am dezvoltat 8 Grupuri Locale de Inițiativă pentru promovarea economiei sociale (GLI), membrii acestora beneficiind de servicii de formare, de consultanță și coaching social în vederea implementării de proiecte inovatoare.

Membrii parteneriatului transnațional au participat la mai multe schimburi transnaționale de experiență în România și trei în Franța, cele din urmă totalizând peste 80 de specialiști în sectorul social.
De-a lungul proiectului, prin diversele activități de informare și distribuire de materiale informaționale privind dezvoltarea incluziunii sociale prin instrumentarul economiei sociale, am atins peste 1800 de persoane.

Broşura de informare se găseşte în format electronic mai jos.

Ghid adaptat de bune practici în domeniul incluziunii sociale

Ghidul, realizat în cadrul componentei de analiză și cercetare, face parte dintr-un set complementar de instrumente ce vizează transferul de informații relevante.

Ghidul se găseşte în format electronic mai jos.

Documentul Cadru privind potențialul economiei sociale în România – document de prezentare a unor informații ample de specialitate privind domeniul de economie socială și șase arii tematice de intervenție

Cercetarea Structuri active si demersuri inovatoare în domeniul economiei sociale si solidare în România

4 FILME de promovare a unor demersuri de dezvoltare incluzivă

În ultimii ani se vorbește mai mult (nu suficient de mult, în opinia noastră) despre importanța economiei nu doar din perspectiva dezvoltării sociale, ci a unei dezvoltări inlcuzive. Economia Socială propune o regândire a dimensiunii impactului activităților economice, aducând într-o lumină mai clară componenta socială. Acest efort de regândire nu este unul facil, iar mulți dintre actorii care ar putea să contribuie astăzi la dinamica Economiei Sociale în România nu sunt pe deplin pregătiți.
Pentru a contribui la acest efort de reconciliere a economicului și socialului, cât și pentru a crește nivelul de participare a cetățenilor în acest spațiu definit de valori, am lansat 4 filme disponibile în mediul online, cu o durată individuală de aproximativ 20 de minute. Toate filmele sunt subtitrate în engleză și/sau română.

Agricultura susținută de comunitate vizează un sector în care demersurile inovatoare sunt la ele acasă, într-un spațiu de reinventare a relației dintre producători și consumatori, prin solidaritate.
Parteneriatele ASAT sunt parteneriate locale bazate pe solidaritate, încheiate între consum’actori din mediul urban și mici agricultori de proximitate. Dezvoltate după modelUL francez AMAP, parteneriatele ASAT se înscriu în marea familie a Agriculturii Susținute de Comunitate, implicând o regândire a problematicii legate de asigurarea unei hrane sănătoase, locale și accesibile. O componentă importantă a Parteneriatelor ASAT este orientarea socială (selectarea micilor fermieri, care întâmpină probleme de accesare a pieței sau sunt marginalizați economic).

Vorbitori:
Mihaela Vețan, Asociația CRIES – Centrul de resurse pentru inițiative etice și solidare
Joël Obrecht, Platforma europeană IRIS
Jocelyn Parot, Rețeaua internațională URGENCI
Marcel Haș, producător în cadrul unei ferme de semi-subzistență din județul Arad
Edi și Delia, consumatori ASAT.
text narat: Mihaela Vețan și Sergiu Florean (asociația CRIES)

 

Finanțarea etică și microfinanțarea denumesc un domeniu al finanțării alternative, de mici dimensiuni, pentru proiecte și afaceri derulate de cei mai marginali dintre utilizatorii de servicii financiare, cel mai adesea, nebancabili pe piața convențională.
Finanțarea etică și microfinanțarea sunt niște concepte încă puțin vehiculate în România.
Cu toate acestea, relevanța acestora pentru societatea contemporană este una tot mai mare, în lume, iar la noi ar putea însemna o regândire a relațiilor financiare.
Excluziunea financiară a persoanelor cu venituri foarte mici sau în situație de marginalizare socială adâncește mecanismele de reproducere a sărăciei.

Vorbitori:
Florica Cherecheș,Integra România (Oradea), Ralph Böhlke, Platforma europeană IRIS, Allan Bussard, Integra Slovacia, IRIS

 

Întreprinderile sociale de inserție prin activitate economică sunt un sector aparte al economiei sociale, în care zi de zi oameni din diverse categorii vulnerabile își recâștigă șansa la o viață mai bună prin (re)dobândirea accesului pe piața forței de muncă.
Filmul își propune să clarifice distincția dintre concepte precum „întreprindere socială” și „întreprindere socială de inserție prin activitate economică”, precum și să crească vizibilitatea unor astfel de demersuri din România.
Selecția practicilor prezentate în film este una contextuală și nu reprezintă o pretenție de a epuiza sectorul întreprinderilor sociale de inserție din țară.
Vorbitori:
Marian Daragiu, Fundația Ruhama (Oradea) — Atelierul de împletituri din Tămașda (jud. Bihor)
Herbert Grün, Federația CARITAS a Diecezei Timișoara — Centrul de integrare socioprofesională – Ferma „Pater Paulus” din Bacova (jud. Timiș)
Raluca Ouriaghli, Asociația Ateliere fără Frontiere (București) — Atelier de Inserțiune (București)
text narat: Mihaela Vețan și Sergiu Florean, asociația CRIES

 

Consumul responsabil și Comerțul Echitabil reprezintă, între cele 4 filme, spotul de lumină pus pe culisele unor procese și mecanisme economice, din care cel mai frecvent vedem doar eticheta de pe produsul pe care îl achiziționăm.
Filmul își propune să informeze asupra mizei esențiale a mișcării pentru consum responsabil, atât în context global, prin comerțul inernațional, cât și la nivel local, prin promovarea unor inițiative de comerț bazat pe valori derulate în România.
Selecția practicilor prezentate în film este una contextuală și nu reprezintă o pretenție de a epuiza sectorul economiei solidare din țară.

Sinopsis / vorbitori:
1. Introducere. Importanța consumului responsabil în contextul societății de consum (cca. 00:20) — Pia Valota, rețeaua IRIS, ASECO
2. Transylvania Authentica (cca. 02:52) — Potozky László, Fundația Pentru Parteneriat (Miercurea Ciuc)
3. Fructele tradiției (cca. 06:30) — Már István, Asociația Székelygyümölcs (Odorheiu Secuiesc)
4. Târnava Mare (cca. 20:40) — Ana-Maria Movileanu, Fundația ADEPT (Saschiz), Rozalia Anghel (mic producător din jud.Brașov)
5. Webkamra (cca. 23:00) — Hajdu Zoltán, Asociația Focus Eco Center (Târgu Mureș)
6. Ceramica Horezu (cca. 28:00) — Constantin Nițu, Asociația Depresiunea Horezu (Horezu)
7. Fair Trade sau Comerțul Echitabil (cca. 31:00) — Giorgio Dal Fiume (IRIS, WFTO Europe), Anamaria Bumbuluț (Asociația Pro FairTrade România), Pia Valota (IRIS, ASECO)

Toate aceste filme sunt menite să dezvolte o problematizare mai aplicată în domeniul Economiei sociale, dar și ca un instrument complementar în activitățile din cadrul proiectului. Dacă sunteți interesat de colecția de 4 filme dedicate unor tematici de Economie socială și solidară, o puteți primi gratuit, pe suport digital. Pentru informații suplimentare, scrieți-ne la adresa 4filme@cries.ro.

Filmele au fost realizate în cadrul proiectului Modele de bună practică în domeniul incluziunii sociale, proiect cofinanțat din FSE prin POSDRU și implementat în parteneriat cu Platforma Europeană IRIS și asociațiile Institutul Intercultural Timișoara, Serviciul APEL și Integra România.

 

Workshop – “Planificare participativă a proiectelor” – Sibiu, 4 martie 2013

Planificarea participativa – Prezentare 1

Planificarea participativa – Prezentare 2