Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Parteneriatele ASAT în 2014

Anul 2014 înseamnă pentru parteneriatele locale ASAT pentru hrană sănătoasă un an al consolidării parteneriatelor existente între micii producători agricoli din județele Arad, Bihor, Cluj, Giurgiu, Harghita, Timiș și asatienii organizați în grupuri de consumactori.

Pentru informații detaliate privind sistemul ASAT, parteneriatele disponibile și modalitățile de înscriere, vă rugăm să accesați pagina www.asatromania.ro.

Parteneriatele ASAT România în 2013. Detalii: www.asatromania.ro

ASAT – Asociația de Susținere a Agriculturii Țărănești -  este forma sub care s-a dezvoltat în România, începând cu anul 2008, un demers de agricultură susținută de comunitate (ASC), centrat pe producția de legume.

ASAT înseamnă o mișcare critică față de sursele convenționale de hrană, care construieşte alternative de economie solidară, bazate pe dorinţa de a conserva capitalul social şi de mediu, drept condiţii ale unei vieţi sănătoase şi autonome.

ASAT înseamnă o relaţie directă, nemijlocită şi de solidaritate între consumatorul de produse agricole din oraş şi fermierul practicant al unei agriculturi naturale şi de scală mică din satele de proximitate.

ASAT reinventează relația producător-consumator, pe care o transformă într-un parteneriat reciproc avantajos. Pe de o parte, micul producător agricol care poate să cultive natural, organic, fără teama că munca lui va rămâne neplătită sau că va trebui să vândă în pierdere produsele sale, datorită presiunii tot mai crescute a pieţei internaţionale şi a agriculturii intensive. Pe de altă parte, consumatorul devine consumáctor și partener al micului producător agricol, ieșind astfel din postura de consumator pasiv și participând la o relație nouă, în care informațiile despre hrană și modul în care este ea cultivată îi sunt direct accesibile, el fiind totodată și co-decident în privința conținutului coșului săptămânal și a planului de dezvoltare a parteneriatului.

ASAT înseamnă o soluție echitabilă de copartajare a beneficiilor și riscurilor legate de o hrană sănătoasă produsă local. ASAT este despre încredere şi respect reciproc, despre renunţarea la vechea paradigmă client versus producător, pentru a refundamenta relaţia dintre părţi pe solidaritatea implicită unui parteneriat.

Parteneriatele de solidaritate ASAT între consumatori și micii agricultori de proximitate sunt inspirate de mișcarea AMAP (Asociaţia pentru Menţinerea Agriculturii Ţărăneşti) din Franța, lansată la începutul anilor 2000 și care dezvoltă parteneriate locale solidare între urban și rural. Diferențele culturale și istorice între cele două societăți sunt destul de mari însă pentru a întemeia o abordare specifică, iar ASAT are o identitate proprie, construită în peste 7 ani de dezvoltare în contextul dinamicii socio-economice proprie României.

 

Agricultura Susținută de Comunitate (ASC) la nivel internațional

ASC a apărut ca o reacție la o criză (dispariția micilor agricultori și a beneficiilor aduse de ei în piața alimentară locală) și s-a dezvoltat ca formă de solidaritate a consumatorilor cu fermieri, prin dezvoltarea unei relații de câştig reciproc. Rolul jucat de parteneriatele dintre consumatori și fermieri are mai multe dimensiuni: în primul rând, consolidarea sustenabilității micro-fermelor angajate în agricultura tradiţională și ecologică; în al doilea rând, susținerea unui stil de viaţă sănătos în rândul consumatorilor, care se responsabilizează pentru ceea ce consumă ei, cât şi pentru lumea pe care o lasă moştenire generaţiilor viitoare.

Termenul de ASC (CSA, în engleză) s-a răspândit pe plan internațional în ultimele trei decenii. Are mai multe sinonime și variații în diferite limbi, cuprinzând o gamă largă a parteneriatelor dintre producători și consumatori.

Primele forme de ASC au fost dezvoltate în urmă cu aproximativ 50 de ani în Japonia, la inițiativa unor cetățeni preocupați să stopeze declinul agriculturii de semi-subzistență și reducerea accesului la hrană sănătoasă în comunitățile urbane industrializate. Primele parteneriate sunt dezvoltate de mamele japoneze îngrijorate de creșterea importurilor de legume, de reducerea drastică a terenurilor agricole exploatate ecologic și de migrația fermierilor înspre oraș. Aceste femei s-au organizat în grupuri solidare de consumatoare și au pus bazele unui nou sistem de producție și achiziție de produse, prin dezvoltarea unor relații directe cu producători locali. Acest parteneriat se numește în limba japoneză Teikei, sensul filozofic al conceptului fiind „a pune fața producătorilor pe hrană”.

Astăzi la nivel internaţional există diferite iniţiative care se încadrează în familia agriculturii susţinute de comunitate, dintre care amintim:

AMAP în Franța

CSA (Community Supported Agriculture) în țările ango-saxone

ASC (Agriculture soutenue par la communauté) în Quebec (Canada)

Teikei în Japonia

Reciproca în Portugalia

GAS (Gruppi di Acquisto Solidale) în Italia

Agricultură Contractuală de Proximitate în Elveția

ASAT în România.